Metsä Fibren mittava urakka onnistui kuten suunniteltiin

Onnistumisen takeena olivat huolelliset suunnitelmat sekä vuosikymmenien kokemus isojen projektien vetämisestä ja toteuttamisesta.

Metsä Fibre ilmakuvassa

Vesi-Lammela toteutti Rauman sahalle LVIJ-SPR-urakan, mikä on Vesi-Lammelan historian suurin projekti. Kuva: Metsä Group

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Rauman sahan urakka oli Vesi-Lammelan historian suurin. Projektin laajuudesta ja globaaleista haasteista huolimatta urakka valmistui aikataulussa vuoden 2022 lopussa.

- Pyrimme aina olemaan joustava ja ratkaisuhakuinen urakoitsija. Haemme asiakkaalle erilaisia ja kustannustehokkaita ratkaisuja projektin läpiviemiseen. Vaikka olemme maaseutuyritys, olemme kuitenkin iso toimija noin 50 työntekijän voimalla. Tiedän, että Metsä Fibrelle paikallisuus oli tärkeä tekijä urakoitsijan valinnassa, taustoittaa Vesi-Lammelan toimitusjohtaja Matti Lammela.

Vesi-Lammela toteutti Rauman sahalle LVIJ-SPR-urakan. Sprinklerijärjestelmän toteutti raumalainen Paloff Oy, jota Vesi-Lammela käyttää vastaavissa projekteissa alihankkijana.

Huolellinen ennakkosuunnittelu ja kustannustehokkaat ratkaisut

Ensimmäiset LVI-työt Rauman sahalla aloitettiin vuoden 2019 lokakuussa pohjaviemäriurakalla, jolloin Vesi-Lammelan toimintatavat tulivat tutuiksi Metsä Fibrelle. Tämän jälkeen yritykset tekivät sopimuksen isommasta kokonaisuudesta. Urakkasopimuksen saaminen edellytti Vesi-Lammelalta huolellista ennakkosuunnittelua.

Isona globaalina yrityksenä Metsä Fibre oli erittäin tarkka projektoinnista ja resursoinnista. Vesi-Lammelan tapa toimia vakuutti metsäjätin.

- Avasimme projektimateriaaleissamme, mitkä ovat työnjohtajien vastuualueet, miten urakat jaetaan alaspäin ja kuinka paljon tarvitaan alihankintaverkostoa. Meillä on osaava henkilökunta ja projektinjohto, mikä on kaikkein tärkeintä. Pystymme hakemaan asiakkaalle parhaan lopputuloksen, kun katsomme teknisiä asioita asiakkaan suunnasta kustannustehokkaasti ja järkevästi. Tämä vahvuutemme tulee juurikin kokemuksen kautta, Matti Lammela kertoo.

Varsinainen projekti alkoi samoihin aikoihin, kun korona sulki Suomen. Se toi omat haasteensa, kun Metsän organisoimana alettiin viikoittain testaamaan työntekijät. Ylimääräistä työtä toi myös henkilökunnan jakaminen pienempiin ryhmiin.

- Haasteista ja rakennusmassan valtavuudesta huolimatta projekti sujui osaltamme kuten suunnittelimme. Pysyimme urakoiden suhteen aikataulussa koko ajan ja sitoutunut henkilöstömme hoiti samanaikaisesti muutkin käynnissä olleet projektit, Lammela kiittelee.

Vesi-Lammelan Matti Lammela työpöydän ääressä

Matti Lammela hakee asiakkaalle aina tarjouksissa kustannustehokkaat ja järkevät ratkaisut.

Vesi-Lammela täytti Metsä Fibren asettamat tavoitteet

Rauman sahan rakennusurakka oli kokonaisuudessaan mittava, kun sahan pohjapinta-ala on 4,5 hehtaaria. Rakentamiseen on tarvittu paljon urakoitsijoita ja niiden aliurakoitsijoita. Rauman sahan projektijohtaja Harri Haapaniemen mukaan urakoitsijoista merkittävä määrä oli Satakunnasta.

- Projektilla on ollut hyvin työllistävä vaikutus koko Satakunnan alueella ja kotimaisuus on meillä muutenkin korkeaa, noin 70%. Nämä ovat meille tärkeitä arvoja.

Ennen kumppanuuksien sopimista asioista tehtiin Haapaniemen mukaan tarkat selvitykset. Metsä Fibre asetti kumppaneilleen tavoitteet sekä arvot projektin läpiviemiseen, ja Vesi-Lammela täytti ne.

- Vesi-Lammelan vahva usko urakasta suoriutumiseen tuli esiin jo tarjousvaiheessa. Olemme todella tyytyväisiä yhteistyöhön ja joustavaan tapaan toimia. Mitä sovittiin, se tehtiin. Isossa projektissa tulee matkan varrella aina soviteltavaa, asioiden yhteensovittamista ja aikataulutusta. Vesi-Lammelan kanssa nämä sujuivat luonnikkaasti, Haapaniemi kiittelee.

Rauman sahan projektijohtaja Harri Haapaniemi valvomossa

Vesi-Lammelan vahva usko urakasta suoriutumiseen tuli esiin jo tarjousvaiheessa, kertoo Rauman sahan projektijohtaja Harri Haapaniemi. Kuva: Metsä Group, Elmeri Elo


Vesi-Lammelan LVI-luvut Rauman sahalla

  • LVIS-töiden kokonaistyötuntimäärä 75 000 h

  • Ilmanvaihtokanavaa 4500 m

  • Ilmanvaihtokoneita 35 kpl

  • Muuta putkitavaraa 38 000 m

  • Teippirullia 428 rll

  • Excel-rivejä 23 780

  • Projektijohdon palavereita 520 kpl

  • Kahvituntien määrä 9375 kpl

  • Koronatestejä 2080 kpl

  • Projektijohdon nukkumattomat yöt 0 kpl

Edellinen
Edellinen

P2X Solutions ja Vesi-Lammela sopivat Harjavallan laitoksen talotekniikkaurakasta

Seuraava
Seuraava

TaLVI tulee – säästä energiaa!