Suomen ensimmäisen vetytehtaan rakennustyöt valmistuivat – “Vesi-Lammela teki työnsä mallikelpoisesti”

Vesi-Lammela osoitti osaamisensa ja vakuutti tilaajan P2X Solutions Oy:n vetytehdasprojektissa. Vesi-Lammelan joustavuus, sitoutuminen ja paikallisuus vaikuttivat talotekniikkaurakoitsijan valintaan. Harjavaltaan loppuvuonna 2024 valmistuva Suomen ensimmäinen vetytehdas on merkittävä vihreän siirtymän kärkihanke.

P2X Solutions Oy

Harjavaltaan rakennettu vetytehdas on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Vesi-Lammela oli rakennusprojektissa mukana talotekniikkaurakoitsijana. 

Suomen ensimmäisen vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitoksen rakennustöissä työskenteli useita paikallisia urakoitsijoita. Vesi-Lammela valittiin kilpailutuksella talotekniikan urakoitsijaksi. Valinnassa painotettiin hinnan lisäksi kykyä vastata hankkeen haasteisiin.

- Tuotantolaitos on ensimmäinen laatuaan. Tiedostimme, että muutoksiin ja niiden hallintaan tulisi kiinnittää huomiota jo urakoitsijoita valitessa. Vesi-Lammela osoitti osaamista ja valmiutta sopeutua ja reagoida muuttuviin tilanteisiin, toteaa Harjavallan hankkeen projektipäällikkö Jari Hassinen.

Myös kasvollinen omistajuus ja henkilökohtainen sitoutuminen painoivat päätöksenteossa. Hassisen mukaan Vesi-Lammelasta välittyi, että he ovat tosissaan ja haluavat olla mukana vetytehtaan rakentamisessa.

- Minulle paikallisuus ja henkilökohtaisuus ovat olennaisia asioita. Kun tekijät ovat läheltä, luotan heidän sitoutumiseensa tehdä työt hyvin. Odotuksemme Vesi-Lammelaa kohtaan täyttyivät, he tekivät työnsä hyvin ja mallikelpoisesti.

Merkittävää työtä lähialueen yrityksille

Harjavaltaan rakennettu 20 MW:n suuruinen elektrolyysilaitteisto tuottaa vihreää vetyä uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä. Rakennustyöt valmistuivat syksyllä 2024, jonka jälkeen alkoi kuukausia kestävä käyttöönottovaihe. Vetytehdas on tärkeä vihreän siirtymän kärkihanke, jolla on myös huomattava työllistävä vaikutus.

- Vetytehtaan sijoittuminen juuri Harjavaltaan on alueellisesti merkittävä. Rakentamisen huippuvaiheessa työmaavahvuus oli parhaimmillaan 170 henkilöä. Urakka on tuonut merkittävää työtä lähialueen yrityksille. Meille on tietoinen valinta pyrkiä käyttämään Vesi-Lammelan kokoisia paikallisia firmoja. Omalla uralla ei ole ollut toista rakennusteollisuusprojektia, jonka työmaalla olisi puhuttu näin paljon suomea, Jari Hassinen kertoo.

P2X Solutions suunnittelee vastaavia tuotantolaitoksia muun muassa Joensuuhun ja Ouluun. Yritys tavoittelee kaikkiaan 1 GW:n vedyntuotantokapasiteettia vuoteen 2031 mennessä.

Perustyötä suuremmassa mittakaavassa

Vesi-Lammelan urakkavastuulla oli vetylaitoksen koko talotekniikka: LVI, ilmanvaihto, talosähkö ja rakennusautomaatio. Parhaimpina aikoina Vesi-Lammelan asentajia oli työmaalla viisitoista. Alihankintana toteutettiin automaatio- ja sähköurakka, jolloin urakkavahvuus nousi parhaimmillaan 30-40 työntekijään. Työnjohtaja Eetu Sainion mukaan työ oli perus LVI-työtä, mutta suuremmassa mittakaavassa.

- Tilaajan puolelta erityisiä vaatimuksia talotekniikan suhteen ei juuri ollut, mutta projektin aikataulu ja muuttuvat suunnitelmat asettivat omat haasteensa.

Sainion mukaan mittakaavan lisäksi projektista teki merkittävän työturvallisuus, joka huomioitiin erityisen laajasti. Valvontaa oli enemmän kuin mihin yleensä työmailla on totuttu.

- Kaiken kaikkiaan työmaalla oli mukava työilmapiiri, vaikka työntekijöitä oli niin paljon. Työt sujuivat hyvässä yhteistyössä, mukavasti ja mallikkaasti, Sainio kiittelee.

P2X Solutions Oy

Vesi-Lammelan urakkavastuulla oli vetylaitoksen koko talotekniikka: LVI, ilmanvaihto, talosähkö ja rakennusautomaatio.

Vesi-Lammelan LVI-luvut vetytehtaalla

  • LVIS-töiden kokonaistyötuntimäärä 35 000 h

  • Ilmanvaihtokanavaa 1 200 m

  • Ilmanvaihtokoneita 10 kpl

  • Muuta putkitavaraa  4 500 m

  • Teippirullia 500 rll

  • Excel-rivejä 12 000

  • Projektijohdon palavereita 144 kpl

  • Kahvituntien määrä 12 500 kpl

  • Projektijohdon nukkumattomat yöt 0 kpl

Seuraava
Seuraava

Nyt seLVIS uusi osoitteemme